lunes, 27 de diciembre de 2010

[Fardatxo Negre] Eixida a La Serrella



Una vegada més la colla del Fardatxo Negre va fer una de les seues eixides per a gaudir d’un passeig per la natura i de passada conèixer el nostre valuós i moltes vegades desconegut entorn natural. Esta volta el destí elegit fou La Serrella la qual s’exten sobre els termes de Beniardà, Confrides, Castell de Castells, Benasau, Quatretondeta, Fageca i Famorca i està coronada per quatre “mil tres-cents”, la Serrella, L’Heura, el Pla de la Casa i la Mallá del Llop. En aquest cas la ruta escollida fou anar des de Quatretondeta fins al Pla de la Casa (1379 metres).

Partint de la població de Quatretondeta començaren el camí travessant camps de cultius de secà d’ametllers i oliveres i posteriorment anaren entre carrasques, pins blancs i matolls (coscolls, estepes, timonets, rosers silvestres…). També observarem exemplars de fleix, auró, ginebre i corner. Continuaren el camí que seguia pujant per una senda per travessar un dels tarters de la serra mentre gaudíem de la vista dels anomenats frares (pivots kàrstics). Més avant la presència del coixí de monja ens indicava que fregaven els 1000 metres d’altitud i van trobar la cava del Clot del Plà de la Casa (construcció per a conservar gel).

Finalment arribarem al cim on contemplàrem la vall de Seta i de Guadalest i les serres de l’Aixortà, Aitana i Alfaro. La baixada es féu molt amena i gustosa sabent que ens esperava un arròs al forn en un bar de Quatretondeta (la cuina de la zona té reminiscències morisques i és espectacular: Olleta de Blat, pilotes embolicades amb col, pericana, herbero....) Al llarg de la jornada vàrem gaudir de la bellesa natural i cultural de la zona i ens va fer reflexionar sobre el drama que viuen tots aquests petits pobles amb la despoblació que pateixen i la falta d’oportunitats que se’ls dona per a continuar amb l’estil de vida que sempre han tingut durant segles.

Lluitem contra un sistema que destrueix la natura i ens pot privar de gaudir d’aquests paisatges i muntanyes, al qui l’interessa concentrar la població a les grans ciutats i abandona aquests pobles a la seua sort i és uniformitzador......Fins la pròxima!!